Explorand Torta delle Rose, o delicatesa din Roma

Torta delle Rose

Reteta de Torta delle Rose este o delicatesă de patiserie, care se bucură de o popularitate uriașă în bucătăria italiană, mai ales în regiunea Lombardia. Numele desertului vine de la forma sa unică, care amintește de un buchet de trandafiri înfloriți. În acest articol, vom explora istoria, originea și modul de preparare a acestei delicatese.

Istoria Torta delle Rose

Reteta de Torta delle Rose își are originea la sfârșitul secolului al XV-lea, când a fost creată pentru a celebra nunta dintre Francesco II Gonzaga și Isabella D’Este. Desertul a avut un succes atât de mare încât a devenit parte integrantă a culturii gastronomice mantuane, fiind transmisă din generație în generație.

Sosirea Isabellei d’Este

În 1490, Isabella d’Este a ajuns la curtea Gonzaga ca soție a marchizului Francesco II. Ea a adus aceste influențe culinare emiliene, care au modelat bucătăria mantuană. Se spune că Cristoforo di Messisbugo, bucătarul senior al stăpânilor din Ferrara, a creat Torta delle Rose special pentru ea.

Caracteristicile tortei

Reteta de Torta delle Rose este realizată dintr-un aluat de pâine bogat în unt și zahăr. Aluatul este rulat pentru a forma trandafiri, care sunt așezați într-o tavă pentru a crea o formă de coș de trandafiri. Acest lucru conferă desertului un aspect vizual impresionant, de aici si numele.

Mod de preparare

Ingrediente pentru aluat

Pentru a prepara Torta delle Rose, veți avea nevoie de următoarele ingrediente pentru aluat:

  • 600 gr de făină manitoba
  • 3 ouă medii și 1 gălbenuș
  • Un vârf de sare
  • 180/200 ml de lapte călduț
  • 1 cub de drojdie de bere
  • 1 lingură de vanilie
  • 80 g de zahăr
  • 100 g de unt sau 3 linguri de ulei vegetal

Ingrediente pentru umplutură

Pentru umplutura de “trandafiri”, veți avea nevoie de:

  • 200 gr de gem de portocale (sau de caise)
  • 100 g de unt
  • 100 g de zahăr
  • 100 g de nuci măcinate
  • 3-4 linguri de smântână

Pregătirea aluatului

Pentru a pregăti aluatul, sfărâmați drojdia în laptele călduț si zahăr. Adăugați acest amestec în făina de pe blatul de lucru. Adăugați ouăle, untul (sau uleiul) și vanilia.

Prepararea umpluturii

Pentru a pregăti umplutura, amestecați bine untul și zahărul într-un bol. După ce aluatul a crescut suficient, întindeți-l într-un dreptunghi și ungeți-l cu crema de unt. Rulați aluatul de la partea mai lungă și tăiați ruloul în 7 bucăți.

Coacerea tortei

Așezați “trandafirii” de aluat într-o tavă de copt, lăsând câțiva centimetri de spațiu între ei. Lăsați-i să crească pentru încă o oră în cuptorul oprit, dar cu lumina aprinsă. Când au dublat volumul, ungeți-i cu un amestec de gălbenuș de ou și smântână. Coaceți torta la 180°Celsius, pentru aproximativ 45-50 minute. Înainte de a o servi, puteți s-o pudrați cu zahăr pudră.

Concluzie

Torta delle Rose traditional

Reteta de Torta delle Rose este o delicatesă italiană cu o istorie bogată. Este un desert care impresionează nu numai prin gustul său delicios, ci și prin aspectul său vizual unic. Fie că decideți să o gătiți acasă sau să o cumpărați de la o patiserie locală, Torta delle Rose este un desert care merită să fie savurat.


Similar Posts