Torta Margherita-reteta pas cu pas

Torta Margherita

Torta Margherita, denumita dupa floarea cu acelasi nume din cauza culorilor sale contrastante – galben si alb, este una dintre cele mai cunoscute si iubite prajituri din Italia. Aceasta prajitura clasica si sofisticata este simpla, dar cu o textura bogata si o aroma dulce, fiind ideala pentru orice ocazie.

Istoricul Torta Margherita

Torta Margherita face parte din traditia culinara italiana, avand radacinile in regiunile rurale din centrul si nordul Italiei. Considerata in trecut „prajitura sarbatorilor”, aceasta a cunoscut de-a lungul timpului diverse transformari in ceea ce priveste compozitia si modul de preparare, ajungand astazi sa fie una dintre specialitatile marilor laboratoare de patiserie.

Ingredientele pentru Torta Margherita

Pentru a prepara Torta Margherita aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  1. Faina – 150 gr
  2. Fulgi de cartofi – 120 gr
  3. Oua – 3 bucati
  4. Zahar – 160 gr
  5. Unt moale – 100 gr
  6. Lapte la temperatura camerei – 75 gr
  7. Vanilie – 1 lingura
  8. Coaja de lamaie rasa
  9. Praful de copt – 1 pliculet
  10. Sare – 1 varf de cutit
  11. Zahar pudra pentru decor

Prepararea Torta Margherita: Pas cu Pas

Pregatirea blatului

Pentru a prepara Torta Margherita, incepeti prin topirea untului la foc mic, apoi lasati-l sa se raceasca. Intre timp, intr-un bol mare, mixati ouale cu zaharul. Adaugati sarea si coaja de lamaie rasa si continuati sa mixati la viteza maxima pentru aproximativ 8 minute.

Adaugarea ingredientelor uscate

Intr-un alt bol, amestecati faina cu praful de copt si fulgii de cartofi, apoi cerneti-le de doua ori pe o hartie de copt. Reduceti viteza mixerului si incorporati amestecul de faina. Cresteti apoi viteza pentru a uniformiza compozitia, care trebuie sa fie omogena si consistenta.

Adaugarea untului topit

Luati o portiune din aluat si transferati-o intr-un alt bol. Adaugati untul topit si amestecati rapid pentru a obtine o emulsie. Adaugati inca putin aluat in bol si continuati sa amestecati pana cand obtineti o masa uniforma.

Coacerea prajiturii

Transferati compozitia intr-o forma de tort de 20 cm, teflonata, pregatita anterior cu unt si faina. Coaceti prajitura in cuptorul preincalzit la 190° Celsius, timp de 40 de minute. Dupa coacere, lasati prajitura sa se raceasca, apoi o puteti scoate din forma pe un gratar. Decorati cu zahar pudra si serviti deliciosul Torta Margherita.

Nota: Aluatul pentru Torta Margherita trebuie sa fie moale si compact, nu foarte inalt si pufos precum cel pentru un guguluf.

Variante ale retetei de Torta Margherita

Torta Margherita traditionala

Reteta de Torta Margherita este destul de versatila si poate fi adaptata in functie de preferintele voastre sau ale celor dragi. De exemplu, puteti inlocui coaja de lamaie cu semintele dintr-o pastaie de vanilie sau puteti adauga diverse arome in aluat. De asemenea, daca doriti sa obtineti o prajitura mai sanatoasa, puteti incerca varianta de Torta Margherita fara unt.

Conservarea Torta Margherita

Torta Margherita se poate pastra la temperatura camerei, sub un clopot de sticla, timp de o saptamana. Daca doriti sa o pastrati pentru o perioada mai lunga, o puteti congela timp de o luna Torta Margherita .

Servirea Torta Margherita

Torta Margherita delicios

Torta Margherita este delicioasa servita simpla, dar si cu diverse umpluturi. Puteti adauga un strat generos de crema de vanilie parfumata cu lamaie sau puteti folosi diverse gemuri.

Indiferent de varianta aleasa, Torta Margherita este o prajitura care va incanta cu siguranta pe oricine o gusta. Asadar, nu ezitati sa o incercati si sa va bucurati de savoarea sa autentica, direct din inima Italiei.

Intrebari frecvente

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei sau reci din frigider?

Daca nu se specifica altfel, ingredientele se introduc la temperatura camerei.

Pot aromatiza aluatul cu vanilie?

Desi aroma de lamaie este caracteristica pentru Torta Margherita, puteti inlocui coaja de lamaie cu semintele unei pastai de vanilie, procedand in acelasi mod.

De ce prajitura mea nu a crescut?

Aceasta prajitura nu trebuie sa fie foarte inalta si pufoasa ca un guguluf, ci mai degraba moale si compacta. Este important sa bateti bine ouale pentru a obtine consistenta corecta a aluatului.

Ce fac daca prajitura se coace prea mult la suprafata?

In acest caz, puteti deschide usa cuptorului la jumatatea timpului de coacere si sa acoperiti suprafata cu o folie de aluminiu. Aveti in vedere ca fiecare cuptor are o putere diferita, timpul si temperatura de coacere trebuie intotdeauna ajustate in functie de experienta proprie.

Cum pot varia reteta de Torta Margherita?

Exista numeroase variante ale acestei retete, de la cele cu multe oua, la Torta Margherita fara fulgi de cartofi sau cu adaugare de arome speciale, pana la delicioasa Torta Margherita cu cacao. Puteti experimenta cu diferite ingrediente si arome pentru a personaliza reteta dupa gustul vostru.

Concluzie

Torta Margherita gustos

Reteta de Torta Margherita este un exemplu perfect de cum ceva atat de simplu poate fi atat de delicios. Cu ingrediente de baza si o tehnica de preparare simpla, aceasta prajitura clasica italiana este perfecta pentru orice ocazie. Fie ca o serviti la micul dejun, la pranz sau la cina, Torta Margherita va fi cu siguranta un succes. Incercati aceasta reteta si bucurati-va de gustul autentic al Italiei, direct in casa voastra.


Similar Posts