Rețeta de Torta Sbrisolona – un deliciu inconfundabil al bucătăriei italiene

Torta Sbrisolona

Torta Sbrisolona este un desert traditional italian, originar din regiunea Lombardia. Este o prăjitură crocantă, cu textură asemănătoare cu cea a biscuiților, dar cu o savoare deosebită datorată ingredientelor simple și de calitate.

Torta Sbrisolona este un deliciu care te va cuceri instant. Este o prăjitură care are multe calități pe care le vei aprecia cu siguranță:

  • Este foarte simplu de preparat. Nu necesită cunoștințe avansate de cofetărie și nici mult timp petrecut în bucătărie.
  • Are o textură crocantă și un gust delicios. Combinăția de făină de migdale, unt și zahăr dă naștere unei prăjituri cu o textură unică, care se topește în gură.
  • Este o prăjitură versatilă. Poți adăuga diverse arome și condimente în funcție de preferințe: coajă de lămâie, esență de vanilie, scorțișoară sau chiar bucățele de ciocolată.
  • Este o prăjitură care se păstrează bine. Datorită faptului că este dublu coaptă, Torta Sbrisolona se păstrează foarte bine într-un recipient închis ermetic, menținându-și aroma și gustul crocant pentru mai multe zile.

Ingrediente pentru Torta Sbrisolona

Torta Sbrisolona traditional

Pentru a pregăti Torta Sbrisolona vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Migdale – cu sau fără coajă
  • Făină – simplă
  • Polenta – mălai galben
  • Praf de copt
  • Sare
  • Unt nesărat
  • Zahăr – folosește zahăr tos sau superfin
  • Ulei – un ulei fără gust cum ar fi cel de floarea-soarelui
  • Ulei de anason – sau coajă de lămâie rasă fin pentru aromatizare
  • Gălbenuș de ou – opțional

Cum să prepari Torta Sbrisolona – Pași simpli

Torta Sbrisolona delicios

Instrucțiuni de pregătire

Torta Sbrisolona este o prăjitură care a fost pregătită în casele italiene de secole și, deși o poți face cu un mixer electric sau cu un robot de bucătărie, nu este absolut necesar.

Într-un bol mare, freacă untul moale în făină, polenta, praf de copt și sare. Amestecul va fi sfărâmicios și va arăta ca niște pesmeți grosi. Adaugă zahărul, migdalele, uleiul, uleiul de anason sau coaja de lămâie și gălbenușul de ou (dacă folosești). Pune compoziția în două forme de tort cu fundul detașabil și presează câteva migdale pe deasupra înainte de a coace.

Sfaturi pentru succes

Torta Sbrisolona gustos

În primul rând, este important de menționat că torta sbrisolona nu este un tort în sensul tradițional. În schimb, gândește-te că este mai degrabă un biscuite mare. Nu te aștepta ca acest tort să crească – nu ar trebui să fie mult mai înalt decât 12 mm.

Următorul lucru cel mai important de reținut este să nu presezi amestecul ferm în tava de copt. Apasă ușor cu vârfurile degetelor, permițând suprafeței să fie încă aspră și sfărâmicioasă.

Sugestii de servire

Prietena mea italiană care a împărtășit această rețetă spune că este cel mai bine servit cu grappa sau nocino (un lichior de nucă). Ideea este să stropești un pic peste bucățica ta de tort sfărâmicios.

Cu toate acestea, când am luat masa în Parma cu verișoara mea, torta sbrisolona a fost servit cu un zabaglione infuzat cu alcool. Nu pot să mă gândesc la nimic mai delicios pentru a încheia o masă italiană minunată.

Indiferent dacă este stropit cu grappa, înmuiat în zabaglione sau savurat cu o ceașcă de ceai, acest Torta Sbrisolona, un tort italian sfărâmicios, este sigur să devină un favorit!

Rețeta Torta Sbrisolona

  • ¾ cană de migdale plus cateva pentru decor
  • 2⅓ cană de făină simplă
  • ⅓ cană de polenta sau mălai
  • 1 linguriță de praf de copt
  • ¼ linguriță de sare fină
  • 150 grame unt nesărat la temperatura camerei
  • ¾ cană de zahăr tos (superfin)
  • 5 lingurițe de ulei de floarea-soarelui
  • ¼ linguriță de ulei de anason sau 1 coajă de lămâie rasă

Mod de preparare

  1. Ungeți două forme de tort cu fundul detașabil de 8 in / 20 cm.
  2. Tăiați migdalele grosier. Pune deoparte.
  3. Combinați făina, mălaiul, praful de copt și sarea.
  4. Frecați în untul moale până când amestecul este sfărâmicios.
  5. Amestecați zahărul și migdalele, apoi adăugați uleiul și uleiul de anason (sau coaja de lămâie, dacă folosiți)
  6. Împărțiți amestecul uniform în cele două forme pregătite și apăsați cu vârfurile degetelor – doar puțin, dar nu prea mult. Ar trebui să fie aspru și sfărâmicios, nu presat plat și prea ferm.
  7. Presărați migdalele suplimentare deasupra și apăsați ușor.
  8. Coaceți la 160ºC timp de 45 de minute.

Calorii

Calorii: 313kcal | Carbohidrați: 36g | Proteine: 5g | Grăsimi: 17g | Grăsimi saturate: 7g | Colesterol: 27mg | Sodiu: 3mg | Potasiu: 140mg | Fibre: 2g | Zahăr: 13g | Vitamina A: 312IU | Calciu: 45mg | Fier: 2mg

Informațiile nutriționale sunt o estimare furnizată de un calculator de nutriție online.


Similar Posts