Prajitura Cu Gutui
O reteta traditionala, cu o aroma deosebita si o textura unica – prajitura cu gutui. O delicatesa de toamna care va incanta simturile prin gustul sau aromat si dulce-acrisor. Delecteaza-te cu un desert sanatos, preparat cu ingrediente naturale, si dezvaluie secretul gustului nemuritor al copilariei. Iată ce trebuie să știi.
Ce ingrediente folosim pentru rețeta de prajitura cu gutui?
Pentru a prepara aceasta prajitura delicioasa avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 kilogram de gutui,
- 4 oua
- 250 de grame de zahar
- 200 de grame de faina
- 125 de grame de unt
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 plic de zahar vanilat
- 1 praf de sare
- 1 plic de praf de copt.
Gutuile trebuie sa fie coapte, dar nu prea moi, pentru a putea fi rase usor. Zaharul poate fi inlocuit cu miere, daca se doreste o varianta mai sanatoasa.
Pentru glazura avem nevoie de 200 de grame de zahar pudra si sucul de la o lamaie. Glazura este optionala, dar adauga un plus de dulceata si un aspect estetic prajiturii.
Acestea sunt ingredientele de baza. Daca doriti, puteti adauga si alte ingrediente, cum ar fi nuci, stafide, scortisoara sau chiar ciocolata.
Cum se face reteta de prajitura cu gutui?
In primul rand, gutuile se spala bine, se taie in patru, se indeparteaza cotorul si se dau pe razatoarea mare. Se adauga zaharul si se lasa la macerat pentru cateva ore.
Intre timp, se pregateste aluatul. Se bat ouale cu un praf de sare, se adauga zaharul si se mixeaza bine pana se obtine o compozitie spumoasa. Se adauga untul topit si racit si coaja de lamaie. Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza treptat in compozitia de oua.
Gutuile razuite se stoarc de zeama si se adauga in aluat. Se amesteca bine si se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor pentru aproximativ 40 de minute sau pana cand prajitura se rumeneste frumos.
Pentru glazura, se amesteca zaharul pudra cu sucul de lamaie si se toarna uniform peste prajitura dupa ce aceasta s-a racit.
Sfaturi si trucuri
Pentru a obtine o prajitura cu gutui cu adevarat delicioasa, este important sa folositi gutui coapte si aromate. Daca gutuile sunt prea tari, le puteti coace putin in cuptor inainte de a le rade.
Daca doriti o prajitura mai pufoasa, puteti adauga puțin iaurt in aluat. De asemenea, pentru un plus de aroma, puteti adauga un varf de cutit de scortisoara in aluat.
Prajitura cu gutui se pastreaza foarte bine la frigider, asa ca o puteti prepara cu o zi inainte.
Desi la inceput poate părea mai dificil, mai ales daca te simti mai putin experimentata, prajitura cu gutui este un desert delicios, usor de preparat, care va aduce un strop de nostalgie in zilele reci de toamna și nu numai. Pofta mare! 🙂
Sursa foto: Canva