cum se prepara Kanom Chan, prajitura Thai stratificata?
Kanom Chan este un desert traditional thailandez care se remarcă prin aromele sale exotice și aspectul său colorat. Acest desert este faimos pentru stratificarea sa, de obicei având nouă straturi distincte care simbolizează norocul, fericirea și prosperitatea.
Ce este Kanom Chan?
În limba thailandeză, cuvântul „Kanom” înseamnă desert și „Chan” înseamnă strat. Așadar, Kanom Chan se traduce literalmente prin „desert stratificat”. Este un desert popular și comun întâlnit în toată Thailanda, în piețe, magazine și restaurante.
Kanom Chan este un desert gelatinos, masticabil și plin de arome de cocos. De obicei, se prepară cu nouă straturi, deoarece numărul nouă în Thailanda înseamnă noroc, fericire și prosperitate și era folosit odinioară pentru ocazii fastuoase.
Ingrediente
Pentru a prepara Kanom Chan, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 900 g cremă de cocos
- 900 g lapte de cocos
- 480 g făină de tapioca
- 150 g făină de arrowroot
- 30 g făină de orez
- 920 g zahăr
- 1 linguriță sare
- 100g suc de pandan (sau puteți folosi esență de pandan)
Prepararea sucului de pandan
Pandan este o plantă tropicală cunoscută pentru aroma sa distinctivă, care se aseamănă cu cea a nucii de cocos și a vaniliei. Pentru a face sucul de pandan, veți avea nevoie de 100 g de apă și frunze de pandan tocate. Amestecați-le într-un blender și strecurați. Puteți utiliza, de asemenea, colorant alimentar, așa cum am făcut eu cu rozul.
Instrucțiuni
- Amestecați făinile și sarea într-un castron. Framântați amestecul de făină în timp ce adăugați treptat crema de cocos, timp de aproximativ 15 minute sau până când obțineți o textură moale și plăcută la atingere. Nu folosiți toată crema de cocos pentru acest pas, deoarece o veți adăuga la restul după ce ați obținut textura dorită.
- Combinați laptele de cocos și zahărul într-o cratiță. Gătiți la căldură medie doar până când zahărul se dizolvă, evitând să aduceti lichidul la fierbere. Lăsați-l deoparte până când se răcește.
- Strecurați siropul de lapte de cocos și zahăr, apoi turnați-l în amestecul de făină puțin câte puțin, în timp ce amestecați cu un tel.
- Odată ce ingredientele sunt amestecate, turnați-le în boluri separate în măsură egală, pentru a fi gata pentru colorare.
- Adăugați culorile dorite.
- Pregătiți aburitorul adăugând apă și punându-l la căldură mare până când începe să fiarbă (recomandat: un aburitor metalic chinezesc cu mai multe niveluri)
- Ștergeți cu ulei formele dvs. (tavă, formă de tort sau forme de silicon) pentru a putea îndepărta mai ușor desertul. Apoi lăsați-le în aburitor timp de 5 minute până când se încălzesc.
- Turnați prima culoare în tavă, nu mai mult de 5 mm grosime (înclinați aburitorul pentru a permite culorii să acopere lățimea tăvii). Aburiți timp de 5 minute.
- Sfat: Între fiecare culoare, ștergeți capacul aburitorului astfel încât apa să nu picure pe desert.
- Aburiți următoarele 4 straturi de culoare timp de 5 minute fiecare, așa cum este arătat la pasul 8.
- Sfat: Continuați să amestecați culorile înainte de a le turna în aburitor pentru a rămâne consistente.
- Aburiți stratul 6 timp de 6 minute, stratul 7 timp de 7 minute și stratul 8 timp de 8 minute.
- Stratul 9, stratul final, trebuie aburit timp de 10 minute.
- Lăsați deoparte să se răcească complet înainte de a tăia și a servi. Kanom chan este cel mai bun în ziua în care este făcut, dar se poate pastra câteva zile în frigider (deși textura poate deveni puțin mai puțin masticabilă).
Împărtășiți acest articol cu prietenii dvs. dacă le place gastronomia thailandeză!
De ce să încercați acest desert de cocos și pandan
- Rețetă de desert pentru toată familia: Gătirea acestui tort dulce stratificat este practic o activitate în familie. Iar mâncarea este locul unde începe adevărata distracție. Este vegană, astfel încât toată lumea se poate alătura distracției!
- 9 straturi de noroc: Fiecare strat simbolizează norocul în cultura thailandeză, pur și simplu gustați drumul spre bunăstare!
- Mâncare thailandeză autentică: Acesta este una dintre acele gustări de pe stradă pe care trebuie să încercați să le gătiți acasă.
- Textură uimitoare și plăcută: Serviți acest desert la următoarea dvs. petrecere și aveți o poveste de spus. Singur într-o seară de vineri? Nu contează, această rețetă de Kanom Chan cu extract de pandan este compania perfectă.
Utensile de bucătărie
- Linguri și cupe de măsurare
- Boluri de amestecat
- Formă de copt: Tavă sau forme de silicon pentru a vă modela kanom chan. O formă de silicon face mai ușoară scoaterea tortului aburit.
- Pânză de sită: Dacă folosiți frunze de pandan proaspete.
- Aburitor
- Blender
- Tel
- Sită
Sugestii de servire
Utilizați un cuțit ascuțit pentru a tăia prin straturi aceasta prajitura . Serviți desertul răcit sau la temperatura camerei.
Cum să păstrați
Pentru a păstra pentru mai târziu, plasați desertul într-un recipient ermetic și păstrați-l în frigider. Va dura câteva zile, dar textura prajituri poate să se schimbe în timp.
Întrebări frecvente
- De unde să cumpăr frunze de pandan? Frunzele de pandan sunt disponibile în magazinele de produse alimentare asiatice. Pot fi găsite congelate sau uneori proaspete. Dacă nu puteți găsi frunză de pandan, extractul de pandan face un bun substitut.
- Pot să fac prajitura în avans? Desigur. Doar faceți-l în avans și păstrați-l în frigider până când sunteți gata să serviti.
- Pot adăuga alte arome? Da, simțiți-vă liber să experimentați cu extracte, pudră de cacao sau chiar cafea.
Alte deserturi thailandeze populare pe care le veți iubi
- Banane la grătar cu sos de caramel de cocos
- Orez lipicios thailandez autentic cu mango
- Rețetă de jeleu Agar Agar cu fructe
- Banane în lapte de cocos
- Desertul Roti – clătite prăjite acoperite cu lapte condensat dulce.
- Bua loy – bile de orez glutinos în lapte de cocos
Dacă v-a plăcut să citiți această rețetă de Kanom Chan, vă rugăm să-mi faceți ziua mai bună, lăsând o evaluare sau un comentariu mai jos!