Cum gatesti Black Sticky Rice Pudding, un desert thailandez?

Black Sticky Rice Pudding

Black Sticky Rice Pudding, sau orez negru lipicios cu lapte de cocos, este un desert thailandez tradițional care a câștigat popularitate în restaurantele asiatice moderne datorită culorii sale atractive de negru intens. Este uimitor cât de delicioasă poate fi o pregătire realizată în esență doar din orez, apă și zahăr!

Ce este Black Sticky Rice Pudding?

Black Sticky Rice Pudding 2

Black Sticky Rice Pudding este un tip de orez integral glutinos utilizat pentru a face deserturi în Thailanda și într-o serie de alte națiuni din sud-estul Asiei. Are o culoare de un negru-închis, natural și atrăgător, iar când este gătit are un gust nucos cu o textură cremoasă și lipicioasă similară cu budinca. De aici și numele acestui fel de mâncare – Black Sticky Rice Pudding!

Chiar dacă budinca de orez alb lipicios poate fi in desertul thailandez mai cunoscut, restaurantele thailandeze și asiatice moderne tind să prefere orezul negru lipicios, pentru aspectul său exotic și atrăgător. Nu este doar o chestiune de estetică – are și un gust mai bun!

Exact ca budinca occidentală, fructele proaspete și un sos cremos sunt accesoriile perfecte pentru a completa desertul. Budinca de orez lipicios este de obicei finisată cu un strop generos de cremă de cocos și cu o felie de fruct tropical – de obicei mango suculent.

Beneficiile Black Sticky Rice Pudding

În ciuda numelui, orezul glutinos este de fapt fără gluten. Este amidonul de orez care este responsabil pentru textura lipicioasă. De fapt, acest desert este de asemenea vegan, fără nuci și fără lactoză. Acesta ar putea fi chiar singurul fel de mâncare pe care toată lumea îl poate savura cu plăcere!

Ce ai nevoie pentru a face Black Sticky Rice Pudding

Black Sticky Rice Pudding Thai

La cel mai simplu nivel, ai nevoie doar de orez lipicios, zahăr, sare și apă pentru a face o budincă de orez lipicios foarte delicioasă. Orice alt ingredient doar îl îmbunătățește, dar rămâne totuși opțional!

Ingrediente pentru budincă

  • Orez lipicios – De obicei etichetat ca „orez glutinos”, acest orez devine lipicios când este gătit, ceea ce oferă textura cremoasă acestei budinci. Orezul negru lipicios are deja un gust nucos minunat, așa că avem nevoie doar de apă pentru a-l găti.
  • Frunze de pandan – Cunoscute în engleză sub numele de screwpine, aceasta este o plantă nativă din Asia de Sud-Est care seamănă cu un palmier. Frunzele lungi se adaugă la gătit pentru mirosul și aroma lor asemănătoare cu cea de cocos – în special la prăjituri și deserturi.
  • Zahăr de palmier – Extras din palmier, acest zahăr este utilizat în bucătăria din Asia de Sud-Est pentru dulceața sa intensă de caramel. Înlocuiți cu zahăr brun, de preferință zahăr brun închis pentru un gust mai bun.
  • Sare – Un gust distinct în budinca de orez negru este o cantitate notabilă de sare. Nu este un gust dominant, ca cel de caramel sărat. Dar cu siguranță îl poți simți și este necesar pentru a echilibra dulceața.

Toppings opționale

  • Cremă de cocos – Aceasta se folosește pentru a se turna deasupra felului de mâncare finit la servire. Nu numai că adaugă un gust bogat de cocos, dar adaugă și un aspect vizual plăcut unei farfurii altfel foarte negre de orez! Foarte recomandat, dar nu esențial.
  • Fulgi de cocos – Ușor prăjiți pentru garnitură. Acesta este opțional!
  • Fructe proaspete – Fructele tropicale asiatice sunt alegerea cea mai autentică. Eu am folosit mango – un clasic – dar pentru că nu este sezonul mangoului, am folosit doar mango din conservă, care în zilele noastre, este de fapt foarte, foarte bun! Alte fructe care ar merge sunt papaya, lichee, longan, mangostan, fructul dragonului etc. Dacă acestea sunt greu de găsit, fructele de vară, pepenele sau chiar fructele citrice dulci ar fi de asemenea absolut minunate.

Aceste topping-uri sunt pur și simplu opționale. Budinca de orez negru merită să fie făcută fără niciun topping!

Orez lipicios pentru Black Sticky Rice Pudding

Există diferite soiuri de orez negru, unele dintre care sunt glutinoase (lipicioase) și unele care nu sunt (cum ar fi Orezul Interzis Chinezesc).

Orezul negru folosit pentru a face budinca de orez lipicios thailandeză este orezul negru glutinos. Orezul glutinos devine lipicios când este gătit, si este consistența de care ai nevoie pentru a face această budincă lucioasă și cremoasă. Nu vei obține același rezultat cu orezul normal, non-glutinos, indiferent de culoare.

Cum să gătești Black Sticky Rice Pudding

Este atât de ușor! Înmoaie → Fierbe → Mănâncă (acest partea este cea mai bună!)

Înmoaie orezul cel puțin 4 ore, sau peste noapte. Acest lucru asigură faptul că boabele de orez se gătesc uniform. Dacă omiți acest pas, vei constata că exteriorul boabelor de orez devine prea moale înainte ca interiorul să fie gătit.

Scurge orezul și apa în exces.

Combină cu apă – Pune orezul într-o oală mică cu apă.

Frunze de pandan – Îndoaie frunzele de pandan astfel încât să încapă ușor în oală. Apoi leagă-le într-un nod. Acest lucru rupe fibrele și eliberează mai multă aromă în orez.

Fierbe timp de 30 de minute la foc mic, amestecând aproape constant în ultimele 15 minute pe măsură ce se îngroașă pentru a te asigura că baza nu se prinde. Lichidul se va reduce și se va îngroșa datorită amidonului din orez.

Zahăr – Adaugă zahărul de palmier și sarea, apoi amestecă pentru a se dizolva. Va dura doar aproximativ 30 de secunde.

Consistența – Budinca de orez negru ar trebui să fie groasă, cremoasă și lucioasă așa cum este ilustrată mai sus. Când este pusă în boluri de servire, ar trebui să curgă ușor, ca un risotto bun.

Servește – Pune cu lingura în boluri, apoi toarnă deasupra un strop de cremă de cocos (foarte recomandat), fulgi de cocos prăjiți (recomandat) și cuburi de mango (un plus minunat, dar complet opțional), dacă folosești.

Asta ar trebui să fie consistența – groasă și cremoasă!

Concluzie

Black Sticky Rice Pudding delicios

Black Sticky Rice Pudding, sau orez negru lipicios cu lapte de cocos, este un desert thailandez tradițional care si-a câștigat popularitate în restaurantele asiatice moderne datorită culorii sale atractive de negru intens. Acest desert este uimitor cât de delicioas poate fi, cu toate ca pregatirea sa este realizată în esență doar din orez, apă și zahăr!


Similar Posts